Deelnemende musea
Interesse gebieden:
- Opkomst Hitler Duitsland
- Mobilisatie 1939-1940
- Bezetting van Nederland met Wehrmacht, Luftwaffe, Organisation Todt, SS en SD
- Dagelijks leven materiaal
- Verzetsmateriaal en vervalsingen
- Geheim agenten en Engelandvaarders
- Luchtoorlog, Duits en Geallieerd
- Slag om Arnhem
- Kampmateriaal en Jodenvervolging
- Bevrijding en Engelse en Canadese bevrijdingsleger
Marktstraat 6
7255 CA Hengelo (Bronckhorst)
06 51 52 40 91
www.achterhoeksmuseum1940-1945.nl
Het Bevrijdingsmuseum met daarbij het bijbehorende 3 hectare grote Bevrijdingspark toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Slag om de Schelde, met als doel de Atlantikwall te doorbreken en de aanvoerlijn naar de havens van Antwerpen vrij te maken, neemt een prominente plaats in. Na 85 dagen van intensieve strijd, kan het eerste schip de Westerschelde opvaren. Daarmee komt het vastgelopen geallieerde offensief in beweging en is het einde van de Tweede Wereldoorlog in zicht.
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland verzamelt objecten, documenten en immateriële getuigenissen (interviews) die betrekking hebben op gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, toespitst op de provincie Zeeland en de Brabantse wal en de voormalige Nederlandse koloniën (Bataljon Zeeland).
Coudorp 41
Nieuwdorp
0113 67 14 75
www.bmzeeland.nl
Midden in Drenthe ligt een plek met een bijzondere geschiedenis. Op deze historische plek worden de levens van honderdduizend Joodse Nederlanders in herinnering gehouden. Monumenten doen de bezoeker denken aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt de lange historie verteld over het Centraal Vluchtelingenkamp en het Judendurchgangslager (1939-1945). De tentoonstellingen in het museum zijn toegankelijk voor jong en oud.
Oosthalen 8
Hooghalen
0593 592 600
www.westerbork.nl
In het hart van de voormalige Amsterdamse Joodse buurt vormen vier instellingen samen het Joods Cultureel Kwartier: Joods Museum en Joods Museum junior, Portugese Synagoge, Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum.
In het Joods Museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de Joden in Nederland tot aan het heden.
In het Nationaal Holocaustmuseum wordt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord, maar ook van redding, overleving en solidariteit.
Het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek (KTOMMB) biedt veteranenzorg en herdenkt een specifiek (Indisch) verleden. Bronbeek biedt ouderenzorg aan oud-militairen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).
In het museum krijgt u een beeld van het koloniale verleden van Nederland en voornamelijk van Nederlands-Indië. Hierbij ligt de nadruk op het militaire aspect.
Velperweg 147
6824 MB, Arnhem
026 376 35 55
www.bronbeek.nl
Het bombardement op Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in onze stad. De experience in Museum Rotterdam ‘40-’45 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt?
Coolhaven 375
3015 GC Rotterdam
Museum Rotterdam '40-'45 NU
Het Verzetsmuseum Amsterdam vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de koloniën aan de hand van persoonlijke verhalen. Die verhalen gaan over alle facetten van de oorlog: verzet, aanpassing, collaboratie, schaarste, onderduik, Jodenvervolging, dagelijks leven.
Het museum is vooral geïnteresseerd in voorwerpen en documenten waaraan concrete personen gekoppeld zijn. Dat kunnen dagboeken, brieven en fotoalbums zijn, maar ook zelfgemaakte kinderkleren, vervalsingsgereedschap of in Japanse kampen gemaakt speelgoed.
Het museum neemt jaarlijks zo’n 150 schenkingen aan. Daaronder zitten uitgebreide archieven van verzetsgroepen, maar ook eenvoudige stukken als een theelepeltje waarin een muntje met de beeltenis van koningin Wilhelmina is verwerkt.
Plantage Kerklaan 61
Amsterdam
020 620 25 35
www.verzetsmuseum.org
Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ruim 25.000 mensen zaten hier tussen 1940 en 1945 opgesloten voor verhoor en berichting. Tot 2009 was de cellenbarak in gebruik als gevangenis en daarom niet toegankelijk. Na een jarenlange restauratie en herinrichting werd in september 2019 het Oranjehotel als Herinneringscentrum door koning Willem-Alexander geopend. In het Nationaal Monument Oranjehotel hoort u nu verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde en ziet u in de tentoonstelling en films onder welke omstandigheden de gevangenen hier moesten leven. We laten zien hoe kwetsbaar vrijheid is en welke vervolging de samenleving in zijn greep hebben.
Van Alkemadelaan 1258
2597 BP Den Haag
T 070 222 8070
collectie@oranjehotel.org
www.oranjehotel.org
Na een verbouwing, uitbreiding en herinrichting is het museum vanaf 28 augustus 2009 weer open voor het publiek. In het voormalig hoofdkwartier van de Britse bevelhebber is de grootste collectie authentieke voorwerpen over de Slag om Arnhem (sept. 1944) te zien. In de nieuwe, bijna 900 m2 grote ondergrondse `Airborne Experience’, beleeft de bezoeker op indringende wijze het verloop van de slag.
Utrechtseweg 232
Oosterbeek
026 333 77 10
www.airbornemuseum.nl
Het Drents Archief verzamelt documenten en verhalen over Drenthe en Drenten in de oorlog. Wij bewaren deze documenten op duurzame wijze voor de toekomst en gebruiken ze jaarlijks om verhalen te vertellen over wat er in Assen en de rest van Drenthe in de oorlog gebeurde. Denk hierbij aan dagboeken, foto's, affiches, brieven en films die betrekking hebben op de mobilisatie, bezetting, bevrijding en wederopbouw in de provincie. Door verhalen te vertellen leren we over de geschiedenis en het zorgt dat mensen weten wat er in hun eigen omgeving in de oorlog is gebeurd.
Brink 4
Assen
0592 313 523
www.drentsarchief.nl
Sinds de oprichting van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie - thans het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie - is er veel geschreven over het instituut. Tot een omvattende instituutsgeschiedenis is het echter vooralsnog niet gekomen. Wel verschenen er in de loop van de tijd tal van beleidsstukken, gelegenheidspublicaties, bundels, scripties en artikelen in diverse dag- en weekbladen met het instituut als onderwerp.
Herengracht 380
Amsterdam
020 52 33 888
www.niod.nl
Oorlog hoort in een museum thuis. In het Oorlogsmuseum Overloon beleeft u de bezetting en de vervolging. Maar ook het verzet, D-Day en de Slag om Overloon tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Als bezoeker wordt u uitgenodigd om mee te denken over oorlog en onderdrukking. Hoe ver mag je gaan als het gaat om het behouden en terugwinnen van vrijheid?
Museumpark 1, Overloon
T 0478 641250
www.oorlogsmuseum.nl
Kamp Vught was het enige SS-concentratiekamp in Nederland. In het herinneringscentrum wordt de geschiedenis van het kamp verbeeld. Regelmatig zijn er rondleidingen, films, toneel en lezingen.
Lunettenlaan 600
Vught
073 65 66 764
www.nmkampvught.nl
Kamp Amersfoort was in verhouding met andere concentratiekampen, een klein en provisorisch kamp dat in de periode 1941 - 1945 onder toezicht stond van de Duitse politie. De Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort verschaft informatie en draagt zorg voor de instandhouding van de herinnering aan dit kamp. In en om het voormalige kamp liggen gedenkplaatsen die herinneren aan oorlog en onderdrukking.
Loes van Overeemlaan 19
Leusden
033 461 31 29
www.kampamersfoort.nl
Libertum is actueel en interactief. Confronterend en uitdagend. Vernieuwend en anders.
Libertum vertelt het verhaal van vrede en vrijheid. Verleden en heden vloeien er in elkaar over en je wordt ondergedompeld in verhalen en beelden, echte en virtuele werelden. Voor welke dilemma's komen we te staan op onze weg naar vrede en vrijheid? Libertum nodigt je uit om dat wat vanzelfsprekend is te bevragen, en daagt je uit om na te denken over je eigen identiteit, waarden en vrijheid. Wat is jóuw rol in de samenleving?
Chocoladefabriek Gouda
Klein Amerika 20
2806 CA Gouda
T 0182-520 385
info@libertum.nl
www.libertum.nl
De voormalige onderduikplek waar Anne Frank haar dagboek schreef, is nu een museum. Leer de lotgevallen kennen van de acht onderduikers en de mensen die hen tijdens de oorlog hebben geholpen. Onder de vele originele geschriften in de collectie bevindt zich ook het eerste rood-geruite dagboek van Anne Frank.
Westermarkt 20, Amsterdam
T 020 55 67 105
www.annefrank.org
Een verhaal dat je raakt!
Een bezoek aan het Fries Verzetsmuseum is een ontmoeting met de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. De tentoonstelling laat op indringende wijze zien hoe de Tweede Wereldoorlog werd beleefd. Het is een verhaal dat raakt, confronteert en aan het denken zet. Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum. De tentoonstelling bevindt zich op de tweede verdieping.
Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaart u hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij. Centraal staan onderwerpen als de luchtoorlog boven Friesland, het verzet tegen de bezetter en het onderduiken. Er is speciale aandacht voor de spectaculaire Overval van het Friese verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden.
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden
058 255 55 00
www.verzetsmuseum.nl
Het Indisch Herinneringscentrum houdt de herinnering levend aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, de daaropvolgende Bersiap, dekolonisatie en migratie. Door samenwerking, publieksevenementen en educatie krijgt dit hoofdstuk van onze vaderlandse geschiedenis de aandacht die het verdient.
Sophialaan 10
Den Haag
070 200 2500
www.indischherinneringscentrum.nl
In 2022 zijn het populairwetenschappelijk museum Museon en filmtheater Omniversum officieel gefuseerd. Sindsdien ligt de focus op de nieuwe propositie waarin het museum haar bezoekers zowel informeert over duurzaamheid als aanspoort tot actie. Met de One Planet Dome, One Planet Expo en One Planet NOW! richt het museum zich op de aarde, mens en duurzame wereld.
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
T 070 33 81 354 (of -355)
oneplanet.nl
hello@oneplanet.nl
Het Nationaal Onderduikmuseum verhaalt over het leven van een gemeenschap in ongewone tijden: de Tweede Wereldoorlog.
Het Nationaal Onderduikmuseum geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren
Markt 14
Aalten
0543 47 17 97
www.nationaalonderduikmuseum.nl
Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) is de grootste verzamelende instantie in de provincie Groningen op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. Wij hebben kranten, documenten, dagboeken, foto's, affiches, brieven en voorwerpen in onze collectie die betrekking hebben op de bezetting, bevrijding en wederopbouw van de provincie Groningen.
Cascadeplein 4
Groningen
050 599 20 27
www.ovcg.nl
Beleef in het Vrijheidsmuseum het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. WO2 krijgt vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht in samenhang met de 20e eeuw en de actualiteit. De bezoeker wordt uitgedaagd kritisch na te denken over vrijheid toen en nu, vol beleving, interactiviteit en museale topstukken.
Wylerbaan 4
Groesbeek
024 397 44 04
www.vrijheidsmuseum.nl